2016 Tarım Bakanlığı bütçe görüşmelerinde Hindistan ve Paraguay'dan kaçak et geldiği iddiaları taşınmıştı. Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Gıda Komisyonu, sağlık açısından tehlikeli olabilecek kaçak et girişlerine karşı denetim ve yaptırımların arttırılması talebinde bulundu.

KAÇAK ET SAATLİ BOMBA GİBİ

Piyasaya kontrolsüz sürülen etlerin ciddi riskler taşıdığına işaret eden Tüsoder Gıda Komisyonu Üyesi Gıda Mühendisi Nurten Sırma, birçok ülkeden kaçak yollarla et getirildiğini belirterek, "Kontrolsüz gelen et, ithal edildiği ülkeye özgü olan ve bizim insanımızın daha önce hiç karşılaşmadığı, bağışıklık sistemine yabancı olan virüsleri ve hastalık etmenlerini de uzak yoldan beraberinde getirebilir. Bu durum tam bir saatli bomba gibidir. Vatandaşın sağlığı üzerinden oynanan bu kanlı kumara dur demenin zamanı geldi de geçiyor bile" uyarısı yaptı.

YÜKSEK ET FİYATLARINDAN SONRA ARTTI

Hızla yükselen fiyatlar nedeniyle son günlerde gündemin üst sıralarına çıkan et ve et ürünlerinde kaçak girişlerin de arttığını vurgulayan Sırma, "Kapalı dükkan kepenkleri arkasında, kaçak et pazarlıkları yapılıyormuş. Ne acıdır ki bu haberlere artık şaşırmaz olduk. Çünkü bu işin matematiği bu. Ekmek, süt, et gibi halkın en temel besin maddeleri vatandaşın alım gücünün çok üstüne çıktığında kaçak gıda simsarları da başrolde yerlerini alırlar" dedi.

HALK SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR

Halk sağlığını tehdit eden kaçak et ile mücadelede denetim görevi yapan kamu personeline önemli görev düştüğünü vurgulayan Sırma şunları söyledi: "Kaçak et donmuş olarak soğutuculu araçlarla getiriliyor. Kontroller, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının İlçe Müdürlüklerinin Gıda Kontrolörleri tarafından yapılıyor. Ancak denetlenecek gıda noktalarının sayıca fazla olması ve beraberinde bu şekilde kayıt dışı gıda satışı yapan kaçak adreslerin de bulunması işleri daha da karmaşık hale getiriyor. Bu noktada bakanlığın ilgili meslek kuruluşları ile işbirliği içinde, yeni personel istihdamı yapması, denetim personelini sayıca arttırması, güçlendirmesi ve ortak yürütülecek eğitim projeleri ile de vatandaşı güvenli gıda konusunda daha bilinçli hale getirmesi gerekiyor"