Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, besicilerin mağduriyetinin giderileceğini belirterek, “Gariban halkımın da nasıl ucuz et yiyeceğini bütün Türkiye'ye göstereceğim" demişti. Bakan Fakıbaba, bu açıklaması ile ucuz et konusunda Bakanlığın bir süredir üzerinde çalıştığı çalışmanın ipuçlarını verdi.

MARKETLERE VERİLEN KARKAS ETİN FİYATI 23 LİRANIN ALTINA ÇEKİLECEK

Buna göre, mevcut durumda marketlere 23 liradan verilen karkas etin fiyatı daha da aşağıya çekilecek. Bu yolla vatandaşa daha uygun fiyattan et satılmış olurken, diğer yandan üreticiyi de korumak için Et ve Süt Kurumu, üreticinin hayvanını daha yüksek fiyattan alacak. Burada da fiyatlar 24-25 lira seviyesinde olacak.

Bilindiği üzere Et ve Süt Kurumu, marketlere verdiği karkas eti ithal hayvandan elde ettiği için 17, 18 liraya kadar verebilme imkanı vardı. Ancak yerli üreticinin bu fiyatlar karşısında üretim yapması mümkün olmadığı için 23 lira sınır fiyat olarak belirlenmişti. Bakanlığın üzerinde çalıştığı yeni uygulamada üreticinin hayvanı 24, 25 liradan alınacağı için Et ve Süt Kurumu'nun marketlere yapacağı ithal hayvan etinin satışında eli rahatlamış olacak. Üreticiden alınan hayvanlardaki sakatat girdisi de Et ve Süt Kurumu'nun bu etlerde maliyetlerini aşağıya çekecek.

Üzerinde çalışılan ve Bakan Fakıbaba tarafından kamuoyuna açıklanması beklenen bu uygulamada, fiyatlar ithalatla aşağıya çekilecek. Üreticinin hayvanı da et satış fiyatının üstünde alınacağı için yerli üretim de korunmuş olacak.

TARIMDAN HABER