Et fiyatlarında yaşanan sıkıntıdan dolayı gündeme getirilen 'spekülatör' tartışması büyüyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, “Spekülatörler var, bunların mali açıdan canını yakacağız" derken, sektörde bilinen bir isim olan Eşref Şekerli ise sosyal medya hesabı üzerinden spekülatör iddialarını sert bir dille eleştirdi. Bakanlığı spekülatör aramaktan vazgeçmeye çağıran Şekerli, kırmızı ette yaşanan sorunun yeterli üretimin olmamasından kaynaklandığını söyledi.

LÜTFEN SPEKÜLATÖR ARAMAKTAN ARTIK VAZGEÇİN!

“Buradan yetkililere seslenmek istiyorum. Lütfen spekülatör aramaktan vazgeçin enerjinizi başka işlere saklayın" çağrısında bulunan Şekerli, “ortadaki sorunun tek bir izahı vardır o da hayvan varlığımız yoktur. Bunu artık kabul etsek çok iyi olacak. Ortada hayvan diye gezen küpeler vardır" dedi.

Şekerli'nin, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı değerlendirmede öne çıkan başlıklar şöyle:

“Ramazan münasebetiyle kimsenin kalbini kırmak ve üzmek istemediğim için bir kısım yazılarıma ara vermek istemiştim. Ancak gördüğüm lüzum üzerine bazı konularda açıklık getirme ihtiyacı hasıl oldu.

ET FİYATLARI MEDYAYI FAZLASIYLA İŞGAL EDİYOR

Her ne kadar istemesekte her Ramazan olduğu gibi bu Ramazan'da et fiyatları görsel medyayı fazlasıyla işgal ediyor. İstisnasız her gün kasapların et satışlarının düştüğü, Et ve Süt Kurumu'nun satış istasyonlarının önünde kuyruk oluştuğunu, vatandaşa 1 kg ve üzerinde et satışı yapılamadığı, kaçak etlerin yurda sokulduğu, at yahut eşek etinin daha kötüsü domuz etinin insanımıza tüketildiği haberlerini üzülerek izliyoruz.

Bütün bunların temelinde yatan sebepleri defalarca anlatmamıza rağmen halen bazı konuları anlamak istemeyen insanların varlığına şahit oluyoruz.

SİZDEN ÖNCEKİLER BULAMADI SİZ DE BULAMAYACAKSINIZ!

Bu sektörde 17 yılını geride bırakmış, hayvancılığın ve tarımın son 15 yıllık serüvenini çok yakinen takip etmiş, her anlamda iniş çıkışları bedel ödeyerek yaşamış birisi olarak söylüyorum. Masa başından daktilo ile yazı yazan birisi değilim. Açık ve net olarak söylüyorum. Ortada Ramazan ayını fırsat bilerek hayvanlarını saklayan, fiyat artışı bekleyen, spekülatörlük yapan birisi yok. Artık spekülatör aramaktan vazgeçin. Sizler ve sizden öncekiler hatta son on yıldır spekülatör arayanlar bir türlü bulamadılar, siz de bulamayacaksınız.

ŞUNU ARTIK KAFANIZA SOKUN!

Şunu artık kafanıza iyice sokun; canlı hayvanın stoklanması mümkün değildir. Etini doldurmuş canlı hayvan cepten yer size para kazandırmaz. Etini doldurmuş hayvanın bir an önce kesilmesi gerekir. Kesilmezse sahibini batırır. Bu yüzden fiyat artışında keselim diyen bir yetiştirici yoktur.

ORTADA HAYVAN DİYE GEZEN KÜPELER VAR!

Ortadaki sorunun tek bir izahı vardır; hayvan varlığımız yoktur. Bunu artık kabul etsek çok iyi olacak. Ortada hayvan diye gezen küpeler vardır. Besilik hayvan desteğine yapılan müracaat ile beside olduğu varsayılan hayvan adedi arasındaki farka bakarak kesilen hayvanların birçoğunun kayıt dışı kesildiğini görebilirsiniz. Türkiye'de bütün hayvanlar mezbahanede kesilmiyor. Kurban Bayramında kesilen hayvanlar ve haricen fabrikalarda, işyerlerinde adaklık ve et amaçlı kesilen hayvanlar halen yaşıyor olarak görünüyorlar. Aslında elimizde hayvanımız yok küpemiz var demektir.

SÜT FİYATLARINDAKİ İSTİKRARSIZLIK HAYVANCILIĞA ZARAR VERİYOR

Ülkemizin nüfusu hızla artmaktadır. Buna paralel olarak tüketim artmaktadır. Hayvan nüfusumuz insan nüfusumuza paralel olarak artmamaktadır. Sebebi ise istikrarsız süt fiyatlarıdır. Süt fiyatları her düşüşünde inekler kesime gitmektedir. İneklerin kesime gitmesiyle birlikte bir sonraki yıl doğacak danalar da anneleriyle birlikte kesilmiş demektir.

SÜT ENDÜSTRİSİNE KİMSENİN BEDAVA AMELELİK YAPMASINI BEKLEMESİN!

Bugün aynen bu tablo yaşanmaktadır. Karkas 26 ila 27 TL'den işlem gören bir sığır eti varsa siz hiç kimseyi inek kesmekten alıkoyamazsınız. Hiç kimsenin süt endüstrisine bedava amelelik yapmasını kimse beklemesin.

ENERJİNİZİ BAŞKA İŞLERE SAKLAYIN

Buradan yetkililere seslenmek istiyorum; lütfen spekülatör aramaktan vazgeçin enerjinizi başka işlere saklayın. Ve lütfen boş olan besi ahırlarını bir an önce dolduracak besi materyallerini zamanında getirip teslim edin.

BU İŞİ YAPAMIYORSANIZ ÖZEL SEKTÖRE MÜSAADE EDİN

Bu işi yapamıyorsanız eskiden olduğu gibi özel sektöre müsaade edin. Serbest piyasa kendi ihtiyaçlarını dengelisin. Hayvan fiyatları çok yüksek olduğundan iç piyasaya zarar vereceği endişesi asla olmamalıdır. İç piyasanın bundan etkileneceği bir durum varsa oda kasaplık yahut karkas ithalatının yapılmasıdır.

KARKAS ET İTHALATI YAPILIRSA ÜLKE HAYVANCILIĞI 10 YIL DAHA GERİ GİDER!

Eğer karkaş ithalatı yaparsanız bu ülkenin hayvancılığını on yıl daha geri götürmüş olacaksınız. Geçmişte bu işi yönetenler bugünküler gibi bir spekülatör arayışına girmişler ve bir türlü bulamamışlardı. Karkas ithal ederek ucuz et yedireceğini iddia edenler başarılı olamamışlardır. Bugün kendi vatandaşını terbiye etmek için karkas getireceğim tehdidiyle üreticisinin karşısına çıkan yöneticilere sesleniyorum; gittiğiniz sokak çıkmaz sokaktır. Aynı yöntemi 100 defa da deneseniz yanlış yoldasınız.

GELİN BU YANLIŞTA ISRAR ETMEYİN

Gelin bu yanlıştan dönün inat etmeyin. Yaptığınız bu tutarsız politikalarla bu sektöre yatırım yapmak isteyen gerçek vatan evlatlarını zor durumda bırakıyorsunuz. Sektörde istikrar olmayınca doğru yatırımcıyı bulamıyorsunuz. Ortamı düzelteyim derken verdiğiniz teşvik hibe desteklerde amacına ulaşmıyor. Sadece günü birlik politikanıza hizmet ediyor.

Gelin bu ülke için bir iyilik yapın devlet olarak cambazlıkdan, celeplikten, hayvan tüccarlığından, kasaplıktan vazgeçin. Diğer bütün sektörlerde olduğu gibi kendi haline bırakın eminim bundan daha iyi olacak."

TARIMDAN HABER