Türkiye her 4-5 yılda bir kırmızı ette sıkıntı yaşıyor. Bu güne kadar yaşanan her kriz ithalat ile aşılmaya çalışıldı. İthalat geçici çözümler üretse de kırmızı et Demokles'in kılıcı gibi sallanmaya devam ediyor. Hükümet bölgesel desteklemelerle hayvancılığı artırmaya çalışsa da henüz tam anlamı ile sorun çözülmüş değil. Ulusal Kırmızı Et Konseyi'nin 2014 Yılı Kırmızı Et Sektörü Değerlendirme Raporuna göre, hayvancılık sektörünün sorunları tespit edildi ve sorunlara çözüm önerileri getirildi.

KIRMIZI ETTE YAŞANAN SORUNLAR

Raporda sorunlar şöyle sıralandı; Karkas et fiyatlarında yaşanan dalgalanmalar, Yem ve yem maddelerinde dışa bağımlılık, Küçükbaş hayvan sayısının üretim ve tüketiminin istenilen seviyelerde bulunmaması, 2015 yılında besi desteklerinin devamına dönük belirsizlik, modernize olmayan mezbahaların kapatılması için belirlenen son sürenin ertelenmesi, besi başlangıcı canlı hayvan fiyatlarının yüksekliği.

Aynı raporda sorunlara ilişkin çözüm önerileri ise söyle yer aldı:

Yem bitkileri ve yem hammaddelerinin üretiminin artırılması, ülkemizde kombine ırkların yaygınlaştırılması, küçükbaş hayvan sayısının ve üretiminin artırılması, tüketiminin geliştirilmesi için çalışma yürütülmesi, destek miktarlarının 5 yıllık dönemler halinde belirlenmesi, besi desteklerinin 2015 yılında devam etmesinin sağlanması, Türkiye'de besilik hayvanların damızlığını üreten çiftliklerinin kurulması.