Çarşı pazarda açıkta satılan köfteleri, tavukları görünce bir kez daha vatandaşlarımızı uyarıyoruz: Kasap köfte ve açıkta satılan tavuk eti iki ay önce yasaklandı.

Yasaklama bir tebliğ ile yapıldı. 13.02.2015 tarih ve 29266 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan Et ve Et Ürünleri Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ neleri içeriyordu? Sizler için derledik.

Tebliğ ile market, kasap gibi perakende işletmelerde kanatlı etlerinin dökme olarak satışı yasaklandı. Perakende işletmelerde kanatlı etleri artık hazır ambalajlı etiketli olarak satışa sunulabilecek. Ancak müşterinin talebi doğrultusunda satın alınan ürün parçalanabilecek. Perakende işletmelerde önceden çekilmiş ve paketlenmiş kıyma satılamayacak, müşteri talebi doğrultusunda müşterinin gözü önünde kıyma, köfte, soslu ürünler anlık olarak yapılıp müşteriye verilebilecek. İşletme önceden hazırlanıp satış reyonlarında bulunduramayacak.

Ayrıca otel, lokanta gibi son tüketiciye yemek hizmeti veren hazır yemek üreten işletmelerin çiğ et, köfte gibi pişmemiş et karışımlarını satışı da yasaklandı. Yine kasap market gibi perakende işletmelerde sucuk, sosis, salam, pastırma gibi et ürünlerinin üretimi de yasaklandı.

Tebliğin ilgili hükmü 01.07.2015 tarihinde yürürlüğe girecek. Yine üretilen ürünlerde yüzde 100 dana eti ve yüzde 100 ifadeleri etikette kullanılamayacak. Ayrıca Kavurma da yüzde 5 olan tuz oranı yüzde 3 e düşürüldü. Tebliğin bu hükmü 01.01.2016 da yürürlüğe girecek.

Kanatlı ve kırmızı et ve et ürünleri üretimi Bakanlığımızca izne tabi ve onaylı işletme kategorisinde yer alıyor. Bu ürünleri yapıp satmak isteyen işletmelerin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından onay alması gerekiyor.