ÖZEL HABER / Bilindiği üzere satacağı sakatatın bile duyurusunu yapan ESK, Avrupa Birliği ülkelerinden yapacağı dondurulmuş karkas sığır eti ithalatının ilk iki ihalesini hiçbir duyuru yapmadan el altında yapmıştı. 550 ve 3 bin 200 tonluk et ithalatı ihaleleri sınırlı sayıda firmalar davet edilerek rekabet ortamı sağlanmadan gerçekleştirilmişti.

KAMUOYUNDA BÜYÜK TEPKİ ÇEKTİ

ESK, Avrupa Birliği ülkelerinden yapılacak 3 bin 750 ton karkas et ihalelerinin neden gizli yapıldığına dair sağlıklı bir açıklama yapamamıştı. 'Gizemli İhale' iddiaları ile gündeme gelen ihaleler kamuoyunda büyük yankı uyandırmıştı. Tepkiler üzerine ESK, 25 Ağustos'ta yaptığı 10 bin tonluk üçüncü ihalenin duyurusunu yapmıştı. Duyurusu yapıldığı için bu ihale, çok sayıda firmanın katılımı ile yapılmıştı.

ZARAR BÜYÜK!

Rekabet ortamının sağlandığı üçüncü ihale sonuçları ile rekabet ortamı sağlanmadan sınırlı sayıda firma davet edilerek gizemli bir şekilde yapılan ilk iki ihale sonuçları karşılaştırıldığında kamunun tam 574 bin 500 Avro zarara uğratıldığı ortaya çıkıyor.

RAKAMLAR 'GİZEMİ' ORTAYA KOYUYOR

Açık ihale yöntemiyle 25 Ağustos 2015 tarihinde yapılan 10 bin tonluk karkas et ihalesini alan firma, bir kilo karkas eti 3.57 Avro'ya getirecek. Oysa gizemli yapılan ilk ihaleyi kazanan firma 1 kg karkas eti 3.80 Avro'ya ikinci ihaleyi kazanan firma ise 3.71 Avro'ya getirecek.

İHALEYE KATILAN FİRMA SAYISI 4 KATINA ÇIKTI

İlk iki ihaleye ESK'nın davet ettiği 5-6 firma katılırken, tepkiler üzerine duyurusu yapılarak gerçekleştirilen üçüncü ihaleye ise 19 firma teklif vermişti. Yani duyurusu yapılarak rekabetin oluşturduğu en son ihalede katılımcı firma sayısı 4 katına çıkarken, ithal edilecek etin fiyatı da 23 ile 14 sent arasında aşağıya çekildiği görülüyor. Bu rakamlar üzerinden bir hesap yapıldığında, kamunun 1'nci ihalede 126 bin 500 Avro, ikinci ihalede 448 bin Avro olmak üzere toplam 574 bin 500 Avro zarara uğratıldığı ortaya çıkıyor.

MİLLETİN CEBİNDEN FİRMALARA PARA AKTARILDI

Sözde artan et fiyatlarını aşağıya çekmek için yapılan et ithalatı ihalelerinde rekabet ortamı sağlanmadığı için daha pahalı et ithalatı yapılarak aradaki fark, milletin cebinden firmalara aktarılmış olacak.

BU ZARARI KİM KARŞILAYACAK?

'Gizemli İhale' iddiaları üzerine ESK'dan yapılan açıklamada ihalelerde sözde kamu yararının gözetildiği iddia edilmişti. Ancak ihalelerde ortaya çıkan rakamlarlar, ESK'nın bu iddiasını çürütüyor. Ortaya çıkan 574 bin 500 Avro'luk kamu zararı, “Kamu yararını gözeterek çalışmak bu mu?" sorularını akıllara getirdi.

3'NCÜ İHALEDE 1 MİLYON 400 BİN AVRO MİLLETİN CEBİNDE KALDI

10 bin tonluk 3'ncü ihale de rekabet ortamı sağlanmadan, gizemli bir şekilde yapılmış olsaydı en düşük rakamlarla Türkiye, yapacağı et ithalatına 1 milyon 400 bin Avro daha fazla para verecekti.