Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın bugünkü yazısında verdiği bilgilere göre, Türkiye önümüzdeki 6 ayda Bosna Hersek hariç 67 bin ton karkas et ithalatı yapacak. Karkas etin yanında 300 bin baş koyun ithalatı gerçekleştirilecek. Et ve Süt Kurumu'nun canlı hayvan ve et ithalat verileri kamuoyuna bugüne kadar açıklanmazken, ortaya çıkan rakamlar, düşündürücü bulundu.

BOSNA HARİÇ 6 AYDA 67 BİN TON ET İTHAL EDİLECEK

Et ve Süt Kurumu, 2018 Nisan ayına kadar besilik, kasaplık ve et ithalatıyla ilgili yaptığı planlamaya göre, 67 bin ton karkas et ithalatı yapacak. Karkas et ithalatının 57 bin tonu Polonya'dan 5 bin tonu, Fransa'dan ve 5 bin tonu da Sırbistan'dan gerçekleştirilecek. Bu rakamlara Bosna Hersek'ten yapılan kemiksiz et ithalatı dâhil değil. Polonya'dan yapılacak 57 bin ton et ithalatını ise Ettat firmasının yapacağı ileri sürüldü.

TEK FİRMAYA 270 BİNLİK SÖZLEŞME

Diğer yandan besilik ve kasaplık hayvan olarak da 2018 Nisan ayına kadar 440 bin ithalat yapılması planlanıyor. Bunların da sözleşmeleri yapılmış durumda. İthal edilecek 440 bin canlı hayvandan 50 bini kasaplık, 390 bini ise besilik olacak. 390 bin besilik hayvanın 270 bini Uruguay'dan getirilecek ve bu ithalatı da Hijazi firması tek başına yapacak.

AVRUPA HUNDLAND'A TESLİM

Besilikte, Avrupa ayağında ise Fransa ve Romanya hariç Hundland firması söz sahibi olacak. Hundland firması ile yapılan sözleşmeye göre 60 bin baş besilik hayvan ithal edilecek. Bunun dışında 60 bin baş besiliğin de Fransa'dan ithal edilmesi planlanıyor. Kasaplık olarak ithal edilecek 50 bin baş canlı hayvan da Fransa, İspanya ve İrlanda'dan getirilecek.

ÜLKEDE KOYUN KRİZİ Mİ VAR? 300 BİN BAŞ İTHALAT YAPILACAK!

Et ve Süt Kurumu'nun ithalat planı bununla da kalmıyor! 120 bini bu yılsonuna kadar olmak üzere toplam 300 bin baş kesimlik kuzu ithal edilecek. Kesimlik 300 bin kuzuyu Avustralya'dan yine Hijazi firması getirecek. 80 bin koyun ithalatı da Kurban Bayramı öncesinde yapılmıştı. Yani toplam 380 bin kuzu ve koyun ithal edilmiş olacak.

Yazının devamını okumak için TIKLAYIN

TARIMDAN HABER