ÖZEL HABER

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, kırmızı et fiyatlarına müdahalesinin gerekçesi olarak her ne kadar 'spekülatörleri' gerekçe gösterse de durumun bu kadar basit olmadığı ortaya çıktı.

Kırmızı ette sadece büyükbaşta değil küçükbaşta da büyük bir sıkıntı yaşanıyor. Bu sıkıntıdan dolayı, küçükbaşta karkas et fiyatı 2-3 ay içinde 5 TL birden yükseldi. Fiyatlar yükseldiği için Et ve Süt Kurumu bile artık koyun eti satamıyor.

BUĞDAY İLE KOYUN GERİSİ OYUN!

'Buğday ile koyun gerisi oyun!' Bu söz, Türkiye'de küçükbaş hayvancılığın önemini vurgulamak için söylenir. Yani yaşadığımız coğrafyanın küçükbaş hayvancılığa uygun olduğu bu sözle anlatılır. Ve Bakanlar da yeri geldiğinde bu sözü çok kullanır.

Diğer yandan Türkiye'de hayvancılıkta yaşanan sorunların temelinde de hep vatandaşın kırmızı et tercihi gösterilir. Bu da doğru bir tespittir. Yani Türkiye'nin iklim şartları ve bitki örtüsü daha çok küçükbaş hayvan yetiştiriciliğine müsait olmasına rağmen, vatandaş büyükbaş hayvan etini tercih ediyor.

KAMU SPOTLARI DAHİ HAZIRLANMIŞTI

Bakanlıkta bu çelişki ortadan kaldırmak için koyun-keçi eti tüketimini özendirmek için kampanyalar yapmıştı. Hatta bu konuda kamu spotları dahi hazırlattırılmıştı.

VATANDAŞ BOŞ DÖNÜYOR!

Ancak gelinen noktada kırmızı ette sadece büyükbaşta değil küçükbaşta da büyük bir sorun yaşandığı ortaya çıktı. Bu yaşanan sorundan dolayı Et ve Süt Kurumu, uzun bir süredir koyun etini mağazalarında artık satmıyor. Koyun eti almak için giden vatandaşlar Et ve Süt Kurumu'nun mağazalarından eli boş dönüyor. Koyun etinin, kurumun Genel Müdürlük binasının altında hizmet veren satış mağazasında bile olmaması küçükbaşta yaşanan sorunun hat safhaya çıktığını gösteriyor.

ESNAFIN TOPTAN ALIŞ FİYATI BİR YILDA YÜZDE 22 ARTTI

Balıkesir süt kuzusunun karkas fiyatı bir yıl içinde 27 liradan 33 liraya çıkarken, toklu karkasın fiyatı ise 25 liradan 30.50 liraya yükseldi. Bu fiyatlar, esnafın toptan alış fiyatlarını oluşturuyor. Bu fiyat artışlarından dolayı da kasap ve marketlerde kuzu gerdanın kilo fiyatı 40 TL, kuzu kol 44 TL, kuzu but 46 TL ve kemiksiz kuzu eti ise 70 TL'den satılıyor.

SORUNUN BOYUTUNU GÖSTERİYOR

Et ve Süt Kurumu'nun satış mağazalarında koyun etinin satılmaması, Bakanlığın koyun-keçi etinin tüketimini özendirmeye yönelik yaptığı çalışmalarla çelişirken, hayvancılıkta sadece büyükbaşta değil küçükbaşta da büyük bir sorun yaşandığını gösteriyor.