Rapora ilişkin açıklamalarda bulunan BATI Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) Başkanı Ali Çandır, dünya sıralamasında kırmızı et tüketiminde Türkiye'nin son sıralarda olduğunun altını çizdi. Çandır, "Bizde yıllık kişi başına kırmızı et tüketimi 13 kg, Amerika 31 kg, AB ortalaması 20 kg civarında. Türkiye kırmızı ve beyaz et tüketimi ortalaması 25,3 kg iken İran'ın 36,3 kg, Bulgaristan 53 kg, Azerbaycan 32 kg, Ermenistan 32 kg, Ukrayna 48 kg, İsrail 96 kg. Mısır Arap baharı dalgalanmalarına rağmen 25,8 kg. Dünyada sadece Suriye bizden düşük 22,8 kg gibi bize çok yakın bir rakam" dedi.

Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde çobanlık sorununun da giderek büyüdüğünü anlatan Ali Çandır, "İyi bir çoban devlet memuru maaşı kazanır. Ancak gençlerimiz kentte 800 TL'yi çobanlıkta 2-3 bin TL'ye tercih ediyor. Sektörde yaşanan bu sıkıntı yurtdışından kaçak çoban sorunu da ortaya çıkardı. Doğu bloku ülkeleri ve Suriye'den gelen çobanlar var. Bunlara çalışma izni verilmeli. Mesleki kurslarda yetersiz ve sağlık güvenceleri, elektrik-su gibi temel gereksinimlerin olmaması birer sorun" diye konuştu.

Desteklemeler 35 TL Olmalı

Hayvan başına verilen desteklerin yetersiz olduğunu söyleyen Çandır, "Hayvan başına verilen destek 35 TL olmalıdır. Destekler zamanında verilmiyor. Destek dağıtımında bölgesel ihtiyaçlar dikkate alınarak dağıtım zamanlaması yapılmalı. Üretici nereye kayıt olacağını bilmiyor. Yetiştirici birliklerinin dahil olduğu mevcut yasa ihtiyacı karşılamamaktadır. Doğrudan yetiştirici birlikleriyle ilgili temel yasa oluşturulmalı. Coğrafi işaretleme konunun bir parçası olmalı. Akdeniz Bölgesi için uygun olanı keçi eti tüketimidir" şeklinde konuştu.