Do­la­rın ate­şi ka­sap ve mar­ket­ler­de­ki et fi­yat­la­rı­na yan­sı­dı. Yem fi­ya­tı gi­bi ma­li­yet un­sun­la­rı da sü­re­ci olum­suz et­ki­le­di. Son bir yıl­lık ar­tış yüz­de 25 ol­du. Oy­sa ni­san ayı iti­ba­riy­le yıl­lık enf­las­yon yüz­de 7,91.



Kar­kas fi­ya­tı 22,8 li­ra

Bugün gazetesinin pi­ya­sa­da yap­tı­ğı araş­tır­ma­ya gö­re kar­kas et fi­yat­la­rı iki yıl­da 15,43 li­ra­dan 22,76 li­ra­ya yük­sel­di. Bu­na bağ­lı ola­rak 2013 yı­lı Ma­yıs ayın­da ka­sap ve mar­ket­le­rin 23 li­ra­ya sat­tı­ğı kır­mı­zı et, ge­çen yı­lın ay­nı ayın­da 32 li­ra çık­tı. Bu yı­lın ay­nı ayın­da ise ge­çen yı­la gö­re yüz­de 25 ar­tış­la 40 li­ra­ya ka­dar yük­sel­di.

En pa­ha­lı et Tür­ki­ye'de

Gazete muhabiri Ömer ÖN­DER'e ar­tı­şı de­ğer­len­di­ren Bur­sa Be­si­ci­lik Der­ne­ği Baş­ka­nı Nu­ri Kur­ta­lan, şun­la­rı söy­le­di: "Dün­ya­da en pa­ha­lı eti tü­ke­ten ül­ke­le­rin ba­şın­da ge­li­yo­ruz. Bi­zim eti sat­tı­ğı­mız fi­yat­lar ise çok dü­şük. Ama tü­ke­ti­ci fi­ya­tı çok yük­sek. Ara­da­ki ara­cı­lar ka­za­nı­yor. Dev­le­tin de­net­le­me­si la­zım."

Bre­zil­ya'da sa­de­ce 3 li­ra

Tür­ki­ye­'de kar­kas etin ki­lo­su­nun 23 li­ra ol­du­ğu­nu ha­tır­la­tan Tü­ke­ti­ci­yi Des­tek­le­me Der­ne­ği Ge­nel Baş­ka­nı Ve­ki­li Or­han Dur­muş ise "Bu fi­yat, Bre­zil­ya­'da 3 li­ra, Al­man­ya­'da ise 7 li­ra. Ya­ni 8 kat da­ha ucu­z" de­di.

İthal yem etkili

Üre­ti­ci­ler, ar­tan fi­ya­tın ken­di­le­ri­ne yan­sı­ma­dı­ğı­nı di­le ge­tir­di. Bü­yük­baş hay­van be­si­ci­li­ği ya­pan Yük­sel Ataç, şun­la­rı söy­le­di: "Ye­min ço­ğu it­hal. Do­lar ne­de­niy­le yem fi­yat­la­rı yük­sel­di. Son iki yıl­da ne­re­dey­se iki kat art­tı. Elek­trik, ma­zot gi­bi mal­la­rın fi­yat­la­rı da art­tı. Can­lı hay­van it­ha­li de be­li­mi­zi bük­tü."

Asgari ücretli zorda

Tür­ki­ye Ka­sap­lar Fe­de­ras­yo­nu Baş­ka­nı Faz­lı Yal­çın­dağ, fi­yat­la­rın her ge­çen yıl art­tı­ğı­nı di­le ge­tir­di. Yal­çın­dağ, "Es­ki­den as­ga­ri üc­ret­li maa­şıy­la 100 ki­log­ram et ala­bi­li­yor­du. Ama bu­gün an­cak 25 ki­log­ram ala­bi­li­yo­r" de­di.