Dünyanın et tüketimi giderek artıyor. Özellikle gelir düzeyindeki artışa paralel olarak gelişmekte olan ülkelerin talebinin büyümesi ve artan nüfusun yardımıyla küresel et pazarında geçtiğimiz yıl satış hacmi yüzde 3 büyüme gösterdi. 2014'te dünya 225 milyon ton taze et tüketti.

Dünya Gazetesinin tüketici veri grubu Euromonitor International'ın raporuna dayanarak verdiği habere göre Avrupa ve ABD'de et tüketimi hız keserken, sektörde büyüme gelişmekte olan ülkelerden geldi. Küresel et pazarındaki artışta en büyük pay kümes hayvanlarının oldu. Geçtiğimiz yıl kümes hayvanlarının popüleritesi arttı. Küresel et hacminin yüzde 38'ini oluşturan kümes hayvanları satışları yüzde 4 artarak 85 milyon tona çıktı. Balık tüketimi de kırmızı etten daha hızlı yükseldi. Geçtiğimiz yıl dünya genelinde balık talebi yüzde 4.8 arttı.

En sert düşüş Yunanistan'da Geçtiğimiz yıl taze et tüketimi en çok düşen ülke, ekonomik durgunluk ve artan et fiyatları nedeniyle Yunanistan oldu. Bu ülkenin taze gıda tüketimi genel olarak yüzde 1.4 azalırken, taze et satışları yüzde 2.1 gerileme gösterdi. Bu ülkeyi Almanya ve Hollanda takip etti. Sağlık endişelerinin arttığı ve sebze ağırlıklı beslenmenin daha çok tercih edilmeye başladığı Avrupa'da et tüketiminin hızını kaybettiği görülüyor. ABD'de dünyada et tüketiminde meydana gelen artış trendinin gerisinde kaldı. Amerikalıların tüketimi yüzde 1 azaldı. ete alternatif arayışı ABD'de yumurta tüketimini ise yüzde 3 artırdı. Euromonitor, yumurtanın kolestrol iddialarından arınmasının da etkisiyle satışlarını genel olarak artıracağı tahmininde bulunuyor.

Et tüketiminin en hızlı arttığı ülke ise Hindistan oldu. Nüfusun üçte birinin vejeteryan olduğu Hindistan'da geçtiğimiz yıl et tüketimi yüzde 10.3 ile dünyadaki en büyük artışı kaydetti. 2009'dan bu yana Hindistan'da yıllık gelir yüzde 95 artarken, aynı dönem içinde et tüketiminde yüzde 50 artış yaşandı.

En büyük et pazarı Çin'de et tüketimi ortalama yüzde 3 arttı ancak gelir düzeyindeki artış talebin dengesini değiştirdi. Gelirin artması kırmızı ete ilgiyi artırdı, sığır ve dana eti tüketimi yüzde 5 artarken, genellikle ülkede en popüler et türü olan domuz etine talep artışı yüzde 3'te kaldı.