Yem fiyatların da yaşanan artış hemen kasaplardaki etiketlere yansıdı. Yılbaşından bu yana et fiyatları yüzde 10 arttı. Kıymanın fiyatı 2 lira artarken, kuşbaşı etin fiyatı 4 lira attı. Millet gazetesinin haberine göre aynı dönemde tüp gazın fiyatı da 65 liradan 70 liraya yükseldi.

Türkiye'de yılda 36 kilo et tüketiliyor. Bunun yüzde 60'lık bölümü tavuk etinden oluşuyor. Yani yoksulun, işçinin ve emeklinin sofrasının baş tacı tavuk. Geçen yıl her evde ortalama 22 kilo tavuk eti tüketildi.

ZAM YAPMAMAK İÇİN DİRENİYORUZ

BloombergHt TV'den İrfan Donat'a konuşan Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçılar Birliği Derneği Başkanı Sait Koca, yılbaşından bu yana doların yüzde 15 değer kazandığına dikkat çekti. Koca, dolardaki yükselişle birlikte ithal girdilerdeki maliyetlerin de arttığına işaret etti. Sait Koca, maliyetlerdeki bu artışı henüz ürün fiyatlarına yansıtmadıklarının altını çizdi.

Sektör açısından en büyük girdilerin başında yem geliyor. Yemde de en büyük payı mısır ve hububat alıyor.

Türkiye'de mısır üretiminde son yıllarda ciddi artış yaşandı. Ama diğer bir büyük girdi olan soya küspesi ve soya fasulyenin neredeyse tamamına yakını Türkiye hala dışarıdan alıyor.