ÖZEL HABER

Rusya, Avrupa Birliği ile yaşadığı ekonomik sıkıntılar nedeniyle yönünü Türkiye'ye çevirmiş durumda. Ancak Beyaz et sektörü şuana kadar Rusya'dan umduğunu bulmuş değil.

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Sait Koca, Rusya'ya beyaz et ihracatı konusunda Tarımdan Haber'e özel açıklamalarda bulundu.

Dr. Koca, beyaz et sektörünün Rusya'ya ihracat konusunda önemli beklentilerinin olduğuna dikkat çekerek bunların gerçekleşmediğini söyledi. Üstelik beyaz etin Rusya'ya ihracatının sıfır olduğuna vurgu yaparak, “Rusya'ya beyaz et ihraçatımız yönünde bir beklentimiz vardı. Bu gerçekleşmedi. Şuanda Rusya'ya beyaz et yüzde sıfır düzeyinde. Çözüm için ekonomik sorunların giderilmesi lazım. Rusya elinden gelse kendi sorunlarını çözecek tabii. Şuan beklemedeyiz. 3-5 ay sonra ekonomi düzelir diye bekliyoruz" dedi.
Bu yılbaşından itibaren dolarda oluşan yükseliş trendinin ise ithal girdileri yükselteceğine söyleyen Dr. Koca, diğer bütün sektörlerde olduğu gibi beyaz et sektörünün de dolar kurundan olumsuz etkileyeceğini belirtti.

Dahilde İşleme Rejimi(DİR) kapsamında bir kısım ithalatın yapıldığını ancak hububat ithalatı yapmadıklarını belirten Dr. Koca, sektörde yine de bazı girdilerin ithal olduğunu söyledi. Sait Koca, “Biz hububat ithalatı yapmıyoruz. Dahilde işleme rejimi kapsamında bir kısım ithalat yapılıyor ama o ayrı. Bu yıl üretimin bol olması, rekoltenin iyi olması bizi de rahatlatır. Daha rahat çalışırız" dedi.