Beyaz et üreticilerinin kredilerini ve girdi maliyetlerini ödeyemez hale geldiğine dikkat çeken Havutça, yaptığı açıklamada, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının konuya el atarak, üreticilere destek vermesi gerektiğini kaydetti. Havutça, “Sektörün yemde dışa bağımlı olmasından ötürü yükselen yem fiyatlarının maliyetleri etkilemesi, yükselen maliyetlerin ise üreticileri olumsuz etkilemesi, üretimin sürdürülebilirliği ve karlılığını engellemektedir. Üreticiyi yemde dışa bağımlılıktan kurtaracak, maliyetleri düşürecek zamanında ve yeterli yem tedarikini sağlayacak politika araçları ve destekleme modelleri uygulanmalıdır” ifadelerini kullandı.

TAVUK SEKTÖRÜ KAYGILI

Tavukçuluğun Türkiye'de tarım ve hayvancılık kesiminin en güçlü sektörlerden biri olduğunu söyleyen Havutça, şunları kaydetti: “Ülkemizde geçimini tavukçuluk sektöründen sağlayan üretici çiftçi, yem, ilaç, yan sanayi, satıcı esnaf, nakliye, pazarlama elemanı gibi insan sayısı iki milyona yaklaşmaktadır. Sektörün yıllık cirosu 3 milyar dolar civarındadır. Türkiye'de beyaz et üretiminde yüzde 25'lik pazar payı ile lider durumda ki Balıkesir gibi birçok ilimizdeki üreticiler beyaz et sektörünün karşılaştığı sorunlardan ötürü geleceğe kaygıyla bakmaktadır.

HÜKÜMETİN HAREKETE GEÇMESİ LAZIM

Tavuk yetiştiricilerinin elektrik borçları diğer çiftçiler gibi üretim dönemlerine göre vadeli yapabilmelidir. Entegreler girdi maliyetlerini göz önünde bulundurarak yeni üretim fiyatları belirlemeli ve üreticilerin hak edişleri zamanında ödenmelidir. Özet olarak sorunlarının çözümü hâlinde de büyük bir atılım yapmaya hazır bir sektör olan beyaz et sektörünün üretimden tüketime kadar bütün yönleriyle ele alınması, sorunlarının ve çözümlerinin kapsamlı olarak araştırılması için başta Tarım Bakanlığı ve Hükümetin harekete geçmesi gerekmektedir.”

TARIMDAN HABER