Dikkatinizi çekti mi bilmem, son günlerde Başbakan Ahmet Davutoğlu tarım sektörüne ilişkin açıklamalar yapıyor, hükümetin çiftçilere yönelik çalışmalarından bahsediyor. En son 25 Şubatta düzenlenen "Tarım Sektörü Entegre Yönetim Bilgi Sistemi(TARBİL)" projesinde de çiftçilerimizin yüzünü güldüren iki müjdeden bahsetti.

Başbakan TARBİL tanıtımında iki müjdeden birincisini “28 Şubat Cumartesi günü mazot, gübre, yem bitkileri desteği bağlamında 2 milyar lirayı çiftçilerimize veriyoruz. Bu takriben yıllık desteğin yüzde 20'si civarında" şeklinde açıkladı. İkincisini de “39 ilimiz IPARD kapsamı dışında. Bu 39 vilayetimizi de IPARD benzeri bir yöntemle destekleyeceğiz" şeklinde söyledi.

Başbakan pamuk çiftçisini de unutmadı. Bu konuda bir çalışma talimatı verildiğini çalışma tamamlandığında pamuk üreticisine dönük atılabilecek adımları da tekrar ele alacaklarını vurguladı.

Çiftçilere 2 milyar TL'lik ödeme, 39 ile IPARD benzeri destekleme…. Peşinen söyleyeyim, çiftçimize yapılacak her destek Türk tarımının sürdürülebilirliğine yapılmış bir yatırımdır. Hükümetin bu çabalarını da bu kapsamda değerlendiriyorum. Ancak şunu da belirtmeden geçmeyelim, tarımımız yeterli desteği geçmişte görmedi. Hala da görmüyor. Hükümetin bu çalışmaları olumlu ancak yetmez. Bu tabii başka bir yazımızın konusu olacak. Bugün sizinle Başbakanın tarım açıklamaları ve planlamalar üzerine konuşacağız.

Geçen iki aylık sürede başbakan tarıma ilişkin neler dedi?

2015 yılı başına kadar tarım konusu açıldığında Başbakan, AKP hükümetleri zamanında tarım alanında yapılan çalışmaları anlatıyor, yeni tarım politikalarından pek bahsetmiyor ya da dile getirdiği ortamlar nedeniyle tarım açıklamaları basına pek yansımıyordu.

Ancak 2015 Ocağından itibaren farklı bir şeyler olmaya başladı. Başbakan katıldığı mitinglerde, TBMM grup toplantısında tarım politikasından bahsetmeye, çiftçiye müjdeler vermeye başladı.

Peki Başbakan hangi toplantıda çiftçiye ne müjde verdi? Bunlara önce bir bakalım:

19 Ocak 2015 AKP Tekirdağ İl Kongresi: Pirincin KDV oranını yüzde 8'den yüzde 1'e indirilmesi. Soya ve Kanola da dönüm başına ilave desteğin 15 TL'ye yükseltilmesi. Mazot desteğinin %5 arttırılması ve GAP benzeri bir projenin de Tekirdağ da uygulamaya alınması.

25 Ocak 2015 AKP Diyarbakır İ Kongresi: Kırmızı mercimek, nohut ve kuru fasulyeye verilen prim desteğinin %100 arttırılması. Sertifikalı tohum kullanımında % 20 ile %50 arasında artış sağlanması. Meyve üreticilerine verilen fidan desteğinin %50 arttırılması, 42 İle ilave 3 milyar TL daha hibe fonu ayrılması. Süt ve süt ürünleri konusundaki hibe oranının %70'e çıkarılması.

27 Ocak 2015 AKP TBMM Grup Toplantısı: Ayçiçeğin de destek kapsamına alınması, iyi tarım uygulamaları kapsamında süs bitkileri, itrı ve tıbbi bitki üretim yapan çiftçilere dönüm başına 100 TL destek verilmesi. Buğdayda %13, arpada %42, yoncada % 25, korunga ve fidede ise% 40 artış yapılması. Arıcılık, seracılık, yerel tarım gıda ürünleri, el sanatları, kırsal turizm ve kültür balıkçılığı yatırımlarında %50 olan hibe oranını % 65'e çıkarılması. Belediyeler, il ile özel idareleri ve organize tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgelerinin yenilenebilir enerji yatırımlarını % 100 hibe ile destek kapsamına alınması.

Ve 25 Şubat 2015…. Çiftçilere 2 milyar TL'lik ödeme, 39 ile IPARD benzeri destekleme.

Biliyorsunuz geçmişte Hükümetler, bazı tarım ürünlerine diğerler tarım ürünlerinden farklı devlet desteği sağladılar. Sonuçta destelenen ürün artış gösterdi. Bu sefer ürün arzı çoğaldı. Eldeki ürünü ne yapacaklarına karar vermede geçte kaldıklarından bazı ürünlerde bozuldu. Hatırlarsınız 80 ve 90'lı yıllarda halka mercimek yedirme gayreti vardı. Tamam mercimek sağlıklıydı. Ancak kaygı eldeki mercimeği eritmek üzerineydi. O yıllarda okullarda fındık dağıtıldı. Amaç öğrenciler iyi beslensin değildi, eldeki fındık eritilmeliydi. Bu sıkıntılar iyi planlanmamış tarım politikalarından kaynaklanmıştı.

Geçmişte örneği çok, çiftçi kazansın diye seçilmiş bazı ürünler destekleniyor, destek sonucu ürün çoğalınca da devlet zarar üstüne zarar ediyordu. Çiftçimizde önce seviniyor sonra üzülüyordu.

Sayın Başbakan bugün çiftçimizi sevindiriyor. Verdiği tarım müjdeleri emin olun o ürünlerde artışa da neden olacak. Tüm bunları şunun için yazdım:

Hangi ürünlere destek verileceği üzerinde ayrıntılı düşünüldü mü?

Bu destekler diğer tarım ürünlerinin yetiştirilmesini hangi ölçüde etkileyecek?

Destek sonrası üretim ne kadar artacak? Ne kadar artması isteniyor? Planlamalar yapıldı mı?

Bu müjdeler Haziran 2015'te yapılacak seçim için alınmış kararlar mı? Eğer durum böyle ise kısa vadede kazanırken uzun vadede ülke tarımı nice olur. Selametle….