Adapazarı Şeker Fabrikası'nın Banka Asya ile ilgili gündeme gelen konuları bir soru önergesi vererek Meclis gündemine taşıyan Gaytancıoğlu, Bank Asya tarafından 2013'de Ülker'e satılan fabrika ile ilgili olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'e, şuan fabrikanın kimlerin mülkiyetinde gözüktüğünü ve ne kadar bir bedelle devir edildiğini sordu. Gaytancıoğlu, Bakan Çelik'e kumpasın tespit edilmesi durumunda fabrikanın pancar üreticilerine tekrar verilip verilmeyeceğini de sordu.

Soru önergesinde Adapazarı Şeker Fabrikası ile ilgili olarak bilgiler veren Gaytancıoğlu, şunları kaydetti:

“Türkiye'nin en eski kamu yatırımlarından biri olan Adapazarı Şeker Fabrikası 1951 yılında kurulmuş, fabrika hem bölge çiftçisi için hem de Eskişehir'deki üretici için önemli bir işlev görmüştür. Ancak 1999 depreminde ağır hasar gören fabrika, ilerleyen süreçte özelleştirme kapsamına alınmıştır. Fabrikanın alımı için, 55 bin kadar üyesi olan Adapazarı Pancar Ekicileri Kooperatifi (APEK) ihaleye girmiştir.

Pancar çiftçisi böylece, fabrikanın da sahibi konumuna gelmek istemiştir. Ancak, fabrikanın alımı için birçok banka ile temasa geçilmiş, APEK yönetimi bankalardan olumsuz yanıtı almıştır. Tek olumlu yanıt Bank Asya tarafından verilmiştir. Söz konusu banka da, ihale bedeli olan 45 milyon 750 bin dolarlık krediyi sağlamıştır. Kredinin temini sonrası kooperatifin tüm varlıkları bankaya ipotek edilmiş, taraflar arasında APEK'e ağır yükümlülükler getiren bir sözleşme imzalanmıştır.

ŞEKER KURUMU KOTA ARTIMINA GİTMEDİ

Ancak bankanın verdiği kredi sonrası, Şeker Kurumu talep edilen kota artırımına gitmemiş, bu durum da fabrikanın mali yapısının bozulmasına neden olmuştur. Banka, verdiği krediyi vadesinden önce geri istemiş, bunun yanında bankadan alınan kredi sonrası, ilgili bankanın iki yöneticisi de, fabrikanın yönetimine girmiştir.

BANK ASYA SÜREKLİ SIKIŞTIRDI!

Söz konusu kooperatifin Şeker Kurumu'nun yanı sıra, Danıştay'da açtıkları davalar da aleyhlerine sonuçlanmış, kooperatif Bank Asya tarafından sürekli sıkıştırılmış, kooperatifin fabrikayı satışa çıkarmak dışında başka çaresi kalmamıştır.

KOOPERATİFE VERİLMEYEN KOTA BANK ASYA'YA GEÇİNCE VERİLDİ!

Söz konusu banka; Bank Asya'nın, fabrikayı kime ve kaça satacağını dahi belirlenmeden devir gerçekleşmiş ve devir sonrası kooperatife verilmeyen kota 20 bin ton arttırılmış, Danıştay'da aleyhlerine çıkan kararlar lehe çıkmaya başlamıştır."

Gaytancıoğlu, bu kapsamda şu soruların Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından cevaplandırılmasını istedi.

İDDİALARLA İLGİLİ OLARAK BİR İNCELEME YAPTIRACAK MISINIZ?

Adapazarı Pancar Ekicileri Kooperatifi ortakları söz konusu fabrikanın FETÖ Terör Örgütünce Kooperatife hile ve desise kullanarak, ellerinden alındığını, söz konusu bankanın kredi veren kuruluş olması nedeniyle kooperatifin elini kolunu bağlayarak nitelikli dolandırıcılık suçunu işlediğini belirtmektedir? Söz konusu fabrikanın devir süreci ile ilgili bir inceleme yapılmış mıdır? Yapılmadıysa böyle bir inceleme yapılacak mıdır?

FABRİKA KİMLERİN MÜLKİYETİNDE GÖRÜNÜYOR?

Şuan fabrika kimlerin mülkiyetinde gözükmektedir? Ne kadarlık bir bedelle devir alınmıştır?

ŞEKER KURUMU KOTAYI NEDEN ARTIRMADI?

Bankanın verdiği kredi sonrası, Şeker Kurumu'nun, kooperatifin talep ettiği kota artırımına gitmemesinin gerekçesi ne olarak belirtilmiştir?

FABRİKANIN YENİ SAHİPLERİNE KOTA AYRICALIĞI NEDEN YAPILDI?

Dönemin Şeker Kurumu'nun yetkilileri kimlerdir? Kooperatifin ve fabrikanın yeni sahiplerinin kota taleplerine farklı cevaplar verilmesi detaylı bir şekilde incelenecek midir?

Dönemin Adapazarı Pancar Ekicileri Kooperatifi yöneticileri kimlerdir? Söz konusu yönetimin faaliyetleri ile ilgili bir inceleme yapılacak mıdır?

KUMPAS TESPİT EDİLİRSE FABRİKA ÇİFTÇİLERE GERİ VERİLECEK Mİ?

Adapazarı Şeker Fabrikası'nın hazırlanan bir kumpasla binlerce çiftçinin elinden alındığı tespit edilirse fabrika çiftçilere geri verilecek midir?