Anayasa Mahkemesi, sulh ceza hâkimliklerinin verdiği hukuksuz erişim engeli kararlarına yönelik basın özgürlüğü açısından önemli bir pilot karar aldı.

Pilot karar, genel kurulda oy birliği ile alınırken, alınan kararın içinde Milli Gazete’nin ve Tarımdan Haber'in tarım sektöründe Türkiye gündemine taşıdığı manşet haberlerin de yer alması bizim için ayrı bir önem taşıyor.

Bu kararla, haberciliğimiz en üst mahkeme tarafından tescillenirken, birilerinin Milli Gazete ve Tarımdan Haber üstünde kurgulamaya çalıştıkları kumpas da deşifre olmuş oldu.

Malumunuz, Tarım Kredi Kooperatifleri’nin hukuksuz Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, 4 yıldır çiftçi kuruluşunu hukuksuz bir şekilde yönetirken, bizim kamu adına yaptığımız haberlerimizin üstünü örtmek için, adeta ‘babasının bakkal dükkânından sakız alır gibi’ belli hâkimlikler üstünden istediği erişim engeli kararını aldırarak sansürletebiliyordu!

Çiftçi kuruluşunda; ‘kirli’, ‘gizemli’ ve ‘şaibeli’ işlerini devam ettirmek için de bu hukuksuz kararların ‘arkasına gizlenerek’, bizi susturmaya çalışıyordu.

Takip edenler hatırlayacaktır; hiçbir hukuki gerekçe bulunmamasına rağmen Milli Gazete’nin 53 haberine, Tarımdan Haber'in de 135 haberine toplu halde erişim engeli kararı aldırılmıştı.

Bu erişim engeli kararlarının 3’ü de aynı sulh ceza hâkimliği ve aynı hâkim tarafından verilmişti.

Ankara Adliyesi’nde onlarca sulh ceza hâkimliği bulunmasına rağmen tesadüfe bakın ki, Tarım Kredi’nin erişim engeline yönelik talepleri hep aynı hâkimin önüne düşüyor ve aynı hâkim hiçbirini ayırmadan talep edilen bütün haberlere erişim engeli kararı verebiliyor!

Bu durum bile Milli Gazete’yi ve Tarımdan Haber'i susturmak için hukukun birileri tarafından nasıl katledildiğini göstermeye yeter de artar bile!

Neyse, bunun hesabını zaten bir gün mutlaka hukuk önünde verecekler.

Bundan kaçış yok.

Zaten Anayasa Mahkemesi’nin kararı ile gerekli cevabı da şimdiden aldıklarını düşünüyorum.

Şimdi gelinen noktada hukuksuz Genel Müdür Fahrettin Poyraz, Anayasa Mahkemesi’nin kararından sonra Türkiye’nin en önemli çiftçi kuruluşunda bu görevini nasıl sürdürebilecek?

Çünkü verilen ihlal kararı, Milli Gazete ve Tarımdan Haber'in sansürlenen haberlerini özgürlüğüne kavuşturmakla kalmayıp, asıl çiftçi kuruluşundaki 4 yıldır işlenen hukuksuzluğu da kaba bir tabirle dımdızlak ortaya bırakıverdi.

Fahrettin Poyraz, bugüne kadar hukuksuz erişim engeli ve tekzip kararları ile bizim haberlerimizi sansürleterek zeytinyağı gibi üste çıkabiliyordu ancak AYM kararı sonrası artık kaçacak tarafı kalmadı.

İşte bu noktada siyasi irade ne yapacak?

Asıl sorulması gereken soru bu…

‘Tarım Kredi Kooperatifleri’nde 4 yıldır devam eden hukuksuzluğa Anayasa Mahkemesi’nin kararına rağmen göz yummaya devam mı edilecek yoksa çiftçi kuruluşunda sessiz sedasız bir görev değişimi mi yaşanacak?’

Zaten Devlet Denetleme Kurulu, Tarım Kredi Kooperatifleri’ndeki soruşturmasını tamamlayarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’a kapsamlı ve ‘ağır’ bir rapor sunduğu biliniyor.

Erdoğan’a sunulan raporda, Tarım Kredi Kooperatifleri’ndeki bütün ‘kirli’, ‘şaibeli’ işlerin ve Gübretaş hissesi üstünden birilerinin nasıl ‘hesapsız zenginleştiğinin’ tek tek rapor edildiği kaydediliyor.

İşte Anayasa Mahkemesi’nin ihlal kararı, tam da Devlet Denetleme Kurulu’nun bu ‘ağır’ raporunun üstüne geldi.

Anlayacağınız Cumhurbaşkanı nezdinde Fahrettin Poyraz’ı korumaya çalışan ‘çıkar çevrelerinin’ işi bir hayli zorlaştı.

Bakalım bu ‘çıkar çevreleri’ Fahrettin Poyraz için bir çıkış yolu bulup Poyraz’ın koltuğunu koruyabilecek mi yoksa çiftçi kuruluşunda bir değişim mi yaşanacak, hep birlikte göreceğiz.

Sonuç olarak Fahrettin Poyraz, ister koltuğunu korusun isterse görevden alınsın bizim için hiç fark etmez.

Her hâlükârda çiftçinin gasp edilen 1 kuruşuna kadar hepsinin sıkı takipçisi olmaya devam edeceğiz.