Çanakkale Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, 'Gökçeada Arısı'nın Islahı ve Korunması' ile ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Toplantıya, Çanakkale Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erdem Karadağ, Namık Kemal Üniversitesinden Yardımcı Doçent Doktor Devrim Öskay, Çanakkale Arı Yetiştiriciler Birliği Başkanı Cahit İleri, Gökçeada İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Kavruk ve çok sayıda arıcı katıldı.

Toplantıda konuşan Çanakkale Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erdem Karadağ, “Arıcılık kutsal bir uğraş. İnsan var oluşundan beri arıcılık var. Biz de bu arıcılığı geliştirmemiz gerekiyor. Bunu profesyonel hale dönüştürmemiz lazım. Bilim ve teknolojini emrettiği şekilde arıcılığı yapmamız gerekiyor. Hem kaliteli hem yüksek verimde bal elde etmemiz lazım ki geçimimizi sağlayabilelim. Bununda şartları var" açıklamasını yaptı.

Bilim araştırmalarına, bilim çerçevesinde yapılmış her türlü araştırmalara uymamız lazım. Çok fazla verimden çok fazla bal almaktan ziyade daha önemlisi balda kaliteyi yakalamamız gerekir. Gökçeada anakaradan izole kendine has arısı olan bir bölge. Gökçeada'da 97 arıcımız, 3 bin 828 tane arılı kovanımız var. Yılda yaklaşık 46 ton bal üretiliyor. 97 üreticimizin 50 tanesi organik üretim yapıyor. Organik arılı kovan sayısı 1.868, Ama organik bal üretimine baktığımızda 46 ton 'un 7,7 si organik bal üretimi. Biz bunu geliştirmemiz lazım. Projeler bazında son 5-6 yıl içerisinde Gökçeada'ya arıcılıkla ilgili ciddi anlamda destekler verdik. Bu desteklere devam edeceğiz" ifadesini kullandı.

Çanakkale Arı Yetiştiriciler Birliği Başkanı Cahit İleri, “Gökçeada arısı ada bazında doğal seleksiyona uğramış farklı bir arı tipi. Gökçeada'nın ana karadan 27 km uzakta olması diğer arılarla olan etkileşimini etkisiz hale getirmiş ve ada şartlarına uyabilen arıların yaşaması mümkün olmuştur. Özellikle rüzgarda uçabilen ve bölgenin kıt kaynaklarında yaşamayı öğrenmiş havanın nemine dirençli farklı bir ırk oluşmuştur. Bu arının diğer arılarla etkileşimini engellemek için dışarıdan arı girişi yasaklanmıştır. Mevcut arıların bir damızlık projeyle daha da genişletilmesi amaçlanmaktadır" diye konuştu.

Kaynak: Çanakkale Tarım İl Müdürlüğü