Törenin açılışında konuşan Karabük Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cemalettin Çataklı, Karabük'ün arıcılık açısından değerlendirildiğinde 85 bin Koloni arıya yeterli gelecek floraya sahip olduğunu belirterek, "Buna karşılık 900 arıcımız, 15 bin civarında arılı kovan mevcudumuz vardır" diye konuştu.

YILLIK 250 TON BAL ÜRETİMİ YAPIYORUZ

Mevsim şartlarının arıcılık açısından uygun gittiği yıllarda Karabük'ün bal üretiminin 250 ton civarında olduğunu ifade eden Çataklı, İl müdürlüğü olarak arıcıları desteklediklerini ifade etti. Çataklı, şunları kaydetti: 2015 yılında arıcılarımızın talebi üzerine 100 dönüm alana yetecek miktarda 100 Kilogram arı otu tohumu getirilerek dağıtıldı. 2015 yılında hazırladığımız ve Mayıs ayı sonuna kadar bitirmeyi amaçladığımız Arıcılar Birliği üyesi 130 arı üreticimize yaklaşık 104 Bin TL bedelli polen tuzaklı 520 adet boş kovan dağıtımı yapıyoruz. Müdürlük olarak her yıl uyguladığımız bu projeler yüzde 50 İl Özel İdare desteği, yüzde 50 arıcılarımızın katkıları ile gerçekleşmektedir"

ÇAM BALININ YÜZDE 95'İNİ TÜRKİYE ÜRETİYOR

Milletvekili Osman Kahveci, Türkiye'nin çam balı üretiminde dünya birincisi olduğunu kaydetti. Dünya çam balı üretiminin yüzde 95'ini Türkiye'de üretildiğini belirten Kahveci, "Toplam bal üretiminde ise dünya üçüncüsüyüz. Yüzde 70'i ormanlarla kaplı bir il olarak hiç ilaç kullanılmayan tamamen organik bir bal üretimi var. Çiçek bal üretiminin en güzel potansiyellerinden bir iliz" dedi. Konuşmaların ardından Arıcılık kursunu başarıyla bitirenlere sertifikaları ve arı kovanları protokol üyeleri tarafından verildi.