Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Necati Aydın, Türkiye'de 5 bine yakın gezginci Ordulu arıcının, 600 bin arı konolisinde yaklaşık 24 bin ton bal üretimi yaptığını belirterek, arı kuşunun arıları yemesi nedeniyle zor durumda kaldıklarını söyledi.

Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Necati Aydın Türkiye'de 6.5 milyon arı konolisinde 55 bin profesyonel arıcı tarafından yılda yaklaşık 94 bin ton bal üretimi yapıldığını, 5 bine yakın gezginci Ordulu arıcının ürettiği 24 bin ton bal ile de Türkiye birincisi olduğunu belirtti.

Kırlangıça benzeyen arı kuşunun ilkbaharda Güneydoğu ve Doğu Anadolu'da yoğun olarak görüldüğünü, sonbaharda Doğu Anadolu'dan başlayıp Karadeniz'e kadar geldiğini vurgulayan Necati Aydın, "Arı kuşu, koruma kapsamında olduğu için avlanması yasak. İlkbahar'da Doğu ve Güneydoğu, Sonbahar'da da bütün bölgelerde arılara zarar veriyor. Bu kuşları uzaklaştırmanın tek yolu atmaca yetiştirilmesidir. Bu göçmen kuşları geçen yıl arıcıları mağdur etti, ülkenin her yerinde artık arı kuşu var" dedi.

ARICILAR ATMACA YETİŞTİRSİN

Arı kuşlarının yağmurlu ve sisli havalarda yoğun olarak ortaya çıktığını, bir kuşun günde yaklaşık 300 arıyı yediğini de vurgulayan Başkan Aydın şunları söyledi:

"Bu kuşlar her yıl 10 gün kalıyordu, bu sene tam 1 ay ülkemizde kaldı. Bu göçmen kuşları arıcıları mağdur etti. Ülkenin her yerinde arı kuşu vardı. Bu seneki kadar çok ve uzun süre kalan arı kuşu hiç görmemiştik. Yağmurlu ve sisli havalarda sabah ve akşam saatlerinde çıkıyor. 1 tanesi 300 arı yiyor. Güneşi asla sevmiyorlar, güneşte kayboluyorlar. Havada uçan arıyı pıtır pıtır topluyorlar. Ordulu gezginci arıcılarımız da bu durumdan olumsuz etkileniyor. Arı kuşları, arıları takip ediyor ve yiyor. Bu kuşlara karşı arıcılarımızın mutlaka atmaca yetiştirmesi lazım."

Yerel seçimler öncesi buğday, arpa ve mısır fiyatı kaç lira oldu? Yerel seçimler öncesi buğday, arpa ve mısır fiyatı kaç lira oldu?

Arı yetiştiricisi Erhem Aktepe'e ise Erzurum'da arı yetiştirdiğini, arılarını Ordu'ya getirdiğinde de arı kuşlarının arıları takip ederek Ordu'ya kadar geldiğini ileri sürdü.

TARIMDAN HABER