Ankara'nın Kızılcahamam ilçesinde bal hasadı, Ankara Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler ve Jeotermal Daire Başkanı Özgür Güven ve Ankara Arıcılar Birliği Başkanı Selçuk Solmaz'ın da katılımıyla başladı. Kemal Yasin isimli üreticinin, Büyükşehir Belediyesinin verdiği kovanlarda Ankara ırkı arılarla elde ettiği bal toplandı.

Ankara'da arıcılığı 3 katına çıkarmayı hedeflediklerini belirten Kırsal Hizmetler ve Jeotermal Daire Başkanı Güven, “Hedefimiz, Ankara'da 10 bin kovan dağıtmak. 10 bin kovanı 20'şer kovanla 500 kişiye dağıtırsak, Ankara'ya 500 yeni arı üreticisi kazandırırmış olacağız. Verdiğimiz eğitimlerle de üreticiler bu 20 kovanı, sonraki dönemlerde 30'a 40'a çıkaracak” dedi.

Ankara'nın balını üreten ünlü arı ırkının, proje kapsamında tekrar çoğaldığını vurgulayan Güven, “Bugüne kadarki projelerden farkı, boş kovan dağıtıyor olmamız. Bu konuda daha önce çok proje uygulanmış. Türkiye'nin başka yerinden Ankara'ya, içinde arısıyla beraber kovan getirilmiş. Onlar buranın iklimine alışkın olmadığından, çoğu arı telef olmuş. Bizim projemizde ise boş kovanları profesyonel arıcılara verdik. Ankara'nın arısı yetiştirildi. Şu ana kadar 2 bin kovan arı verdik. 4 bin adet daha vereceğiz” diye konuştu.

Ankara arıcılığı ve balının geçmiş yıllarda gözde olduğunu belirten Ankara Arıcılar Birliği Başkanı Selçuk Solmaz da, yürütülen projeyle, Başkentli arıcıların büyük bir şans yakaladığını ifade etti. Solmaz, 20 kovanın, bir ailenin geçimini çok rahat sağladığına dikkat çekti.

gidahatti.com