CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından cevaplandırılmak üzere verdiği soru önergesinde, şunları kaydetti:

"Çiftçiye verilen tarımsal desteklerin temel hedefi üretim planlaması yapmaktır. Devlet hangi ürünün daha çok üretilmesini istiyorsa, o ürüne daha çok destek verir. Arz fazlası olan ve üretimini artırmak istemediği ürüne ise daha az destek verir veya hiç vermez. Böylece üretimde bir planlama sağlanır. 2019 yılının 7 ayı geride kalmış olmasına rağmen tarımsal destekler henüz açıklanmamıştır. Birçok üründe ekim yapılmış, hasat büyük oranda tamamlanmış, fakat çiftçinin alacağı destek halen belirsizliğini korumaktadır"

Bu bağlamda,

1- Bakanlığınızın hazırladığı tarımsal destekleme bütçesinin 20 milyar lirayı aştığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığının “bütçede para yok, bu kadar desteği veremeyiz” diyerek desteklerin düşürülmesini istediği iddiaları doğru mudur? Bu nedenle 2019 tarım desteklerinin açıklanamadığı iddiaları gerçeği yansıtmakta mıdır?

2- Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın, Bakanlığınıza ayrılabilecek destek miktarı ile ilgili bir önerisi olmuş mudur? Olmuş ise bu miktar ne kadardır?

3- Halen açıklanmayan tarımsal destekler ile, üretim planlaması hedefini nasıl gerçekleştirmeyi düşünüyorsunuz?

4- Yüksek girdi fiyatları karşısında çiftçiyi nasıl koruyacaksınız? 

5- Çiftçinin en çok ihtiyaç duyduğu ekim zamanı desteği açıklamaz ve ödemezseniz üretimi nasıl sürdüreceksiniz?

6- 2019 yılında üretilen ürünlerin desteği büyük oranda 2020 yılı bütçesinden ödenecek. Geçen yılın hububat, yağlı tohumlar desteğinin bir kısmı ağustos ayında çiftçilere ödenmeye başlandı. Bu kadar geç ödenen desteğin çiftçilerimize bir yararı olur mu?

7- Çiftçi ne kadar mazot, gübre desteği alacağını, hayvancılıkta hangi desteklerin artacağını hangilerinin azalacağını, alan bazlı ve prim(fark ödemesi) desteklerindeki artış oranlarını bilmeden, nasıl bir üretim planlaması yapacaktır?

8- Tarım desteklerini ne zaman açıklamayı düşünüyorsunuz?