Çukurova, Ege derken İç Anadolu'da da biçim başladı. Üreticilere, ülkeye hayırlı olsun.

Geçtiğimiz günlerde Sayın Tarım Bakanı müdahale fiyatı diye isimlendirdiği hububat fiyatlarını açıkladı.

Müdahale fiyatı denilince; oluşan fiyat maliyetin altında olur. O vakit sizde üzerine maliyet artı kar hesap edip 'MÜDAHALE FİYATI' açıklarsınız.

Bence üretimi sorunsuz devam ettirecek bir rakam değil bu fiyatlar.

Yıllardır hedeflediğiniz enflasyona göre açıkladığınız, dünya fiyatları diye tutturduğunuz rakamlar üreticileri kurtarmıyor.

Sayın yetkililer tarımsal kredileri incelemeliler. Görecekler ki her bölgede, her ürün yetiştiricisinde problem var. Üretimlerini kredi ile devam ettirmeye çalışıyorlar. Tabi sağlıklı bir gidiş değil. İnternette inceleyiniz her bölgede satılık tarım alanlarını göreceksiniz.

Sayın Bakan veya hükümet üyeleri sık sık tarımsal desteklemeler ile ilgili açıklamalar yapıyorlar ama demek ki olmuyor, yetmiyor. Vergi olayını hep göz ardı ediyorlar. Çiftçi hem üretirken, hem de ürünü satarken vergi ödüyor. Hâlbuki KDV'yi nihai tüketici öder.

Maalesef çiftçi iki kez ödüyor. Madem ödedi neden diğer sektörler gibi KDV'yi veya ÖTV'yi geri çevirmiyorsunuz?

Tabi ki tarım yönetiminde arıza çok. Ama öncelikle üretimin devamı için üreticilerin kazanmasını sağlamak gerekli. Sağlıklı bir maliyet hesabı çıkartılmalı. İki yılda bir ürün, tabi yok yılları da düşünerek (geçen yılki kuraklık gibi)

Açıkladığınız fiyat önemli değil, üreticinin eline geçen önemli. Bu sebeple aradaki farkı (kaliteye göre) pirim olarak vermelisiniz.

Sonuç olarak tüccardan önce üreticiler düşünülmeli ve hem girdileri düşürülmeli hem de kazanmaları sağlanmalıdır.