Yazılı açıklamasında, bakliyat üretiminde Türkiye'nin dünyanın en büyük üreticileri arasında yer aldığını belirten Tiryakioğlu, Türk bakliyatını tüm dünyaya ulaştırmayı hedeflediklerini kaydetti. Türkiye'nin önerisiyle BM tarafından alınan kararla 2016 yılının “Uluslararası Bakliyat Yılı” ilan edildiğini, bu dönemin iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Tiryakioğlu, şöyle devam etti:

ANAVATANI OLARAK KABUL EDİLİYOR

“Türkiye, nohut ve mercimeğin en eski anavatanı ve gen merkezlerinden birisi olarak kabul edilmektedir. Dünya kırmızı mercimek ve nohut üretiminde ilk 5 ülke arasındayız. Kuru bakla üretiminin her yıl arttığı ülkemizde, '2016 Bakliyat Yılı' için üreticilerimizin, sanayicilerimizin ve ihracatçılarımızın birlikte ortak hedefler doğrultusunda hareket etmesi gerekiyor. Ülkemizin böylesi önemli bir organizasyonda sürecin dışında kalması Kanada, Hindistan, Pakistan ve Amerika gibi bakliyatta söz sahibi diğer ülkelerin yararına olacaktır.”

Türkiye kırmızı mercimek üretiminin tamamına yakınını karşılayan Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin, bakliyat yılından en kazançlı çıkacak bölgelerin başında geldiğine işaret eden GTB Başkanı Tiryakioğlu, özellikle kırmızı mercimeğin dünya genelinde Türkiye menşeli kalite bilinirliğinin yüksek olmasının bölge sanayisine avantaj sağlayacağını kaydetti.

Tiryakioğlu, 2016 Bakliyat Yılı boyunca tanıtım için besin değerinin vurgulanması bakımından bakliyatın bulgurla tüketilmesinin özellikle tavsiye edilmesini önerdi.

Hayvansal gıdaların temel alternatifi ve proteince oldukça zengin olan bakliyatın bilinçsizlik ve tanıtım sorunlarından dolayı dünya ölçeğinde istenilen seviyede tüketilmediğine dikkat çeken Tiryakioğlu, şunları söyledi:

“Gelecek nesillerin beslenme alışkanlığına negatif etkiler doğuracak olan bu durumun dünya toplumlarına anlatılabilmesi için BM'nin aldığı bu karar stratejik önem taşımakta. Dünyada 1 milyar insanın aşırı kilo ve obeziteyle mücadele ettiği, yaklaşık 800 milyon kişinin de açlık sınırının altında yaşadığı günümüzde bakliyat, sağlıklı beslenme ve sürdürülebilir tarım noktasında ciddi alternatif oluşturmakta. Bu nedenle yapılacak olan tanıtımlarda baklagillerin sağlık ve beslenme açısından faydalarına dikkat çekilmesi dünya genelinde bu ürünlere olan ilgiyi artıracaktır.”

KAYNAK: GIDA HATTI